Jesteś tu:

Szkolenia piekarnicze: wiedza rośnie jak na drożdżach!

Choć w naszej tradycji gastronomicznej różne odmiany pieczywa cieszą się dużą estymą, to jak okiem sięgnąć jakość chleba, rogalików, bagietek i bułek często pozostawia wiele do życzenia. Ten trend wynika nie tylko z chęci obtanienia produktu, lecz również z braku wiedzy – sprzedawcy starają się ciąć koszty produkcji, zamiast dokonywać umiejętnej optymalizacji wydatków. Konkurowanie na rynku ceną wyrobu nakręca spiralę taniości, która zawsze prowadzi do klęski w walce z przemysłowymi producentami pieczywa obecnymi w sieciach wielkopowierzchniowych. W rezultacie cierpi na tym smak, konsystencja i trwałość kupowanego przez nas pieczywa, nie mówiąc już o jego walorach odżywczych.

Na szczęście nie wszyscy chcą się zgadzać na piekarniczą przeciętność serwowaną nam przez dyskonty i sieciowe piekarnie. W szeroko pojętej branży gastronomicznej coraz częściej słychać głosy, że klienci tęsknią za prawdziwym, dobrze wypieczonym chlebem, rumianymi bagietkami i chrupiącymi bułkami. Po jakościowe pieczywo sięgają dobre restauracje, a na rynku pojawia się coraz więcej mini rzemieślniczych piekarni. Renesans przeżywa też domowe piekarnictwo, czyli wypiekanie pieczywa na własną rękę. Zauważając zainteresowanie jakościowym pieczywem, wprowadziliśmy do naszej oferty szkoleniowej kursy piekarskie. Adresujemy je zarówno do początkujących adeptów piekarnictwa, jak i doświadczonych piekarzy oraz domowych pasjonatów.

Szkolenia dla piekarzy

Kursy piekarnicze sygnowane logo InPlus Gastro łączą w sobie teorię i praktykę. W przypadku szkolenia dla piekarzy mówimy o dwudniowym (łącznie 16 h) szkoleniu odbywającym się w naszym centrum technologicznym w Tychach. Mamy tam do dyspozycji najnowsze urządzenia, które znaczącą ułatwiają wyrób pieczywa, a także dbają o jego wysoką jakość. Podczas części praktycznej kursanci mogą przekonać się, jaki potencjał tkwi m.in. w mieszałce dwuramiennej, wałkownicy do ciasta, mroźni szokowej czy urządzeniu wielofunkcyjnym Ribot. Wszystko pod okiem doświadczonych trenerów – mistrzów piekarnictwa, przed którymi sztuka pieczenia chleba, bułek lub ciasta francuskiego nie ma żadnych tajemnic. Część praktyczną poprzedza teoretyczne wprowadzenie do tematu, pozwalające kursantom lepiej zrozumieć czynności i składniki stojące za jakościowymi wyrobami piekarniczymi. Ważnym etapem szkolenia jest wyrób zakwasu i jego zastosowanie w procesie tworzenia pieczywa.

Szkolenie piekarnicze z ciast francuskich

W naszej ofercie mamy też szkolenie z produkcji ciasta półfrancuskiego. To specyficzny, słodki i delikatny, rodzaj pieczywa, produkowany na wyjątkowym zakwasie. Dzięki naszemu szkoleniu poznasz tajniki prowadzenia zakwasu, wyrabiania, krojenia, laminowania i garowania ciasta francuskiego, a także wykończania rogalików. Przywiązujemy wagę do detali, bo to one decydują o jakości wyrobu, dlatego nauczymy cię jak krok po kroku zrobić najlepsze ciasto półfrancuskie.

Szkolenia piekarskie – zapisz się już dziś!

Doskonalenie piekarniczej maestrii jeszcze nigdy nie było tak proste. Odkryj szkolenia piekarnicze w InPlus Gastro, wybierz kurs adekwatny do twoich potrzeb i zainteresowań i daj sobie szansę na zdobycie nowych umiejętności w piekarniczym fachu.

Pozostałe szkolenia

Zbliżenie na ręce cukiernika robiącego muffinki

Szkolenia cukiernicze

Dla pracowników cukierni i fanów słodkości

Wybierz szkolenie cukiernicze dla siebie lub twojego zespołu i zbuduj swoje słodkie portfolio pod okiem najlepszych specjalistów w branży.

Szkolenia lodziarskie

Szkolenia lodziarskie

Szkolenia lodziarskie

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ofertą szkoleń lodowych i wejścia na wyższy poziom prowadzenia rzemieślniczej lodziarni.

Szkolenia baristyczne

Szkolenia baristyczne

Szkolenia baristyczne

Zapisz się na szkolenie kawowe i postaw pierwszy krok na drodze do roli profesjonalnego baristy.

Potrzebujesz innego szkolenia?

Pomożemy Ci je zorganizować. Skontaktuj się z nami, postaramy się Ci pomóc.

+48 730 850 156